Maandag 29 januari 1968

Noord Korea brengt spionageship VS op

Op 23 januari heeft Noord Korea het Amerikaanse marineschip USS Pueblo aangehouden, omdat het volgens dat land binnen de Koreaanse wateren voer. Uiteraard ontkent de VS

Commimistisch-China heeft dit weekeinde laten weten dat het geheel achter Noord-Korea staat. Dit gebeurde in de eerste officiŽle reactie van Peking op het incident met de Pueblo.
De Russische premier Kosygin heeft daarnaast gezegd dat de VS in directe besprekingen met Noord-Korea moeten trachten 10l overeenstemming te komen. Het overleg in de Veiligheidsraad in deze kwestie heeft tot nu toe geen concrete resultaten opgeleverd.
De opbrenging van het Amerikaanse spionageschip Pueblo, vorige week door Noord-Korea, is volgens de Chinese regering een volkomen gerechtvaardigde maatregel van Ązelfverdediging", zo meldde gisteren het persbureau Nieuw-China. Peking zegt Ąvastbesloten steun" toe aan de Ąrechtmatige houding van de Noordkoreaanse regering."
De Russische premier Kosygin. die momenteel een bezoek aan India brengt, verklaarde gisteren er van overtuigd te zijn dat de Pueblo de Noordkoreaanse territoriale wateren heeft geschonden. In gesprekken met de Indische premier Indira Gandhi zou Kosygin hebben laten blijken het incident met de Pueblo geen belangrijke kwestie te vinden.
De Veiligheidsraad vergadert vandaag opnieuw over het incident met de Pueblo nadat overleg ook zaterdag nog niet tot overeenstemming had geleid.

Na Israelische nu ook Franse duikboot zoek

Terwijl de hoop dat er nog overlevenden zijn in de verdwenen IsraŽlische onderzeeŽr Dakar vrijwel is opgegeven, wordt ten zuiden van de Franse havenstad Toulon druk gezocht naar de, eveneens spoorloze, Franse onderzeeboot Minerve.
De zeer moderne Minerve, die een bemanning van 52 koppen heeft, is sinds zaterdagochtend zoek. Het schip moest in de loop van zaterdag de haven van Toulon binnenlopen. Het schip was op oefening geweest, toen een zware storm opstak. Een vliegtuig dat de Minerve begeleidde liet het schip weten dat het vast terug zou gaan.
De Minerve bevestigde de ontvangst van deze mededeling en dook onder om geen last van het slechte weer te hebben. Van dat moment af is niets meer van het schip ventomen. De Minerve kan ongeveer 100 uur ouder water blijven. Schepen en Vliegtuigen zoeken druk in het zeegebied ten zuiden van Toulon.
In het water ten zuiden van Toulon zijn grote olievlekken gezien. Een laboratorium onderzoekt of deze olievlekken van de Minerve afkomstig kunnen zijn. Zoekende schepen hebben met hun onderwater-luisterapparaten ook geluiden gehoord die van de verdwenen onderzeeŽr kunnen komen.
De spoorloze IsraŽlische onderzeeŽr Dakar moet nu zijn zuurstofvoorraad ruimschoots hebben opgebruikt. Aanvankelijk hielden IsraŽlische marineautoriteiten nog rekening met de mogelijkheid dat de Dakar was ondergedoken om geen last te hebben van het slechte weer. Nu wordt echter gevreesd dat een mechanische storing of een explosie het de Dakar (Haai) onmogelijk heeft gemaakt aan de oppervlakte te komen.

Onze correspondent te Jeruzalem meldt dat de IsraŽlische autoriteiten het onmogelijk achten dat de Dakar met zijn 69 opvarenden het slachtoffer is geworden van een vijandelijke actie. In het gebied waar naar de Dakar wordt gezocht zijn vanochtend onontcijferbare radiosignalen ontvangen op de golflengte waarop de nood-radioboeien van de onderzeeŽr uitzenden.

Stien Kaiser weer naar goud bij WK in Helsinki

Nederland heeft dit weekeinde op schaatsgebied het een en ander te verwerken gekregen. Enerzijds het Ąfalen" van de heren bij de si rijd om de Europese titel in Oslo, waar Jan Bols overigens voor een mooie prestatie tekende door als derde op de tien kilometer te eindigen. Hij maakte daarin een tijd van 15 minuten 31,4 seconde, de snelste tijd ooit door een Nederlander op deze afstand gemaakt.

Het kampioenschap van Kees Verkerk, die vorig jaar in Lahti Europa's sterkste rijder was, werd op uitnemende wijze overgenomen door de 29-jarige Noor Fred Anton Maier, die op de 10 km met 15.20,3 een wereldrecord vestigde.
Anderzijds zorgden de Nederlandse dames bij het wereldkampioenschap in Helsinki voor voortreffelijk nieuws. Acht keer (Elly van der Brom brons op de sprint, Stien Kaiser - zilver - en Carry Geijssen - brons - op de 1000 meter, Stien Kaiser, Ans Schut en Carry Geijssen 1, 2 en 3 op de 1500 meter en Ans Schut ó goud ó en Stien Kaiser ó zilver ó op de 3000 meter) hadden Nederlandse meisjes al op het erepodium gestaan, voordat Stien Kaiser voor de tweede maal achtereen in haar carriŤre als wereldkampioene kon worden gekroond. Drie Nederlandse vlaggen gingen er bij de slotceremonie omhoog, want Ans Schut greep zilver en Carry Geijssen brons.

Britse popgroepen in AustraliŽ uit vliegtuig gezet

Twee Britse popgroepen, The Who en The Small Faces, zijn gisteren in Melbourne uit een vliegtuig gezet, nadat de gezagvoerder van het toestel had geweigerd hen verder te vervoeren. De negentien leden van de twee popgroepen waren, samen met zanger Paul Jones, op weg van AdelaÔde naai' Sydney.
Volgens officials van de luchtvaartmaatschappij dronken de musici grote hoeveelheden bier, beledigden zij een passagier en maakten zij de stewardess aan het huilen. Paul Jones zei. dat de moeilijkheden begonnen toen de stewardess wel andere mensen bediende, maar de leden van de popgroepen aan hun lot overliet.
  • dinsdag 30 januari 1968