Dinsdag 30 januari 1968

Zwaar offensief van de Vietcong

De Vietcong heeft een verrassingsoffensief geopend op zes belangrijke plaatsen in Zuid- Vietnam. De felste aanval was gericht op Da Nang, na Saigon de grootste stad van het land. De grote Amerikaanse basis daar werd bestookt met mortieren en raketten, waarna grondtroepen van de Vietcong oprukten tot in de buitenwijken van de stad.
Amerikaanse mariniers, gesteund door Zuidvietnamese helikopters, dreven de aanvallers terug na een straatgevecht van ongekende omvang. Duizenden burgers, onder wie vele gewonden, vluchtten intussen de stad uit.
Noord-Vietam heeft laten weten dat het offensief bedoeld is als represaille tegen het eenzijdig opzeggen van het nieuwjaarsbestand door Amerika. Zoals bekend besloten de Amerikanen gisteren zich in de vijf noordelijke provincies van Zuid- Vietnam niet aan het bestand te houden, in verband met de Noordvietnamese troepenconcentraties in dit gebied.
Zodra het grootscheepse offensief begon, werd het bestand overal opgeheven. Het is voor het eerst in de Vietnamese oorlog, dat een bestand tussentijds is opgezegd. Andere aanvallen van de Vietcong richtten zich op:
NHA TRANG. In deze kustplaats,-altijd beschouwd als een van de veiligste van het land, drong een Vietcong-bataljon door tot in het centrum en bevrijdde het bezette radio- en spoorwegstation.
KHE SANH: Vijfduizend Amerikaanse mariniers en 750 Zuidvietnamezen verdedigen hier de Amerikaanse basis tegen naar schatting 20.000 man geregelde Noordvietnamese troepen. De landingsbaan is bij een raketaanval onklaar geraakt. Er wordt koortsachtig gewerkt aan het herstel, want deze basis is slechts door de lucht bereikbaar.
Q‹I NHON: Vietcongstrtfders zijn deze belangrijke aanvoerhaven binnengevallen in de hoop contact te maken met twee ondergrondse bataljons die zich hier klaarhielden. Zuidvietnamese troepen sloegen de aanval af.
PLEIKU: Vietcongstrijders zetten de poorten van de plaatselijke gevangenis open, terwijl verder de provinciehoofdsteden Kontum en Ban Me Thout werden aangevallen. Bij de aanval op de basis Da Nang werd een schade aangericht van meer dan 12 miljoen dollar. Vijf straaljagers werden vernield en zeven andere zwaar beschadigd.
Noord Vietnam heeft bekendgemaakt dat Amerikaanse vliegtuigen gistermiddag, nadat het bestand was ingegaan, de buitenwijken van Hanoi hebben gebombardeerd. Ook de stad Vinh zou aangevallen zijn.

Tankslag bij Suezkanaal

Aan het Suezkanaal is vanochtend een hevig artillerie- en tankduel uitgebroken tussen IsraŽlische en Egyptische strijdkrachten, zo deelt een militaire woordvoerder in Tel Aviv mee. Enkele IsraŽli's zijn gewond.
Het incident begon toen twee kleine Egyptische vaartuigen trachtten brj het Tinsa-meer het kanaal in noordelijke richting op te varen. De IsraŽli's losten waarschuwingsschoten waarop de Egyptenaren met automatische wapens antwoordden.
De artillerie van Ismailia en El Kantara opende toen ook het vuur. Volgens de IsraŽlische mededeling is een Egyptische tank vernietigd. Later trachtten de twee vaartuigen opnieuw naar het kanaal te varen waarop het vuren werd hervat.

Kansen voor Minerve kleiner


De kansen op overlevenden in de gezonken Franse duikboot Minerve worden steeds kleiner, heeft een woordvoerder van de Franse marine vandaag meegedeeld. Zelfs wanneer de plaats waar de onderzeeŽr ligt zou zijn vastgesteld, zou het reddingswerk zoveel tijd in beslag nemen dat er geen overlevenden meer kunnen zijn. De bekende duiker Cousteau is vanmiddag op de plaats waar maandag een echo door de sonar werd geregistreerd afgedaald in een duikklok. Hij heeft gezegd, dat de plaats van de metaalmassa niet precies genoeg is vastgesteld, waardoor het zoeken aanzienlijk wordt bemoeilijkt. Vanochtend registreerde de jager ĄJaurreguibery" nog een sonarecho op 140 meter diepte op 5 mijl ten zuiden van Kaap Cepet. Een onderzeeŽr die aan de opsporing deelneemt heeft dit contact niet kunnen bevestigen.

Goldberg stelt in VN ultimatum om Pueblo

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Arthur' Goldberg, heeft een ultimatum gesteld in besprekingen achter de coulissen, inhoudend dat, als er binnen 48 uur, geen voortgang gemaakt is op diplomatiek niveau bij het pogen om het door Noord- Korea veroverde inlichringenschip Pueblo terug te krijgen'de-Verenigde Staten tot militaire maatregelen zullen overgaan. In kringen" van de volkerenorganisatie gelooft men evenwel dat Goldbergs pap niet zo kokend gegeten zal hoeven te worden als hij wordt opgediend. Over het algemeen lijkt men te denken dat de Amerikanen -lelijk in de knel zitten en dat'alle geopperde militaire maatregelen (blokkade van haven Wonsan, wraakneming tegen Noordkoreaanse visserschip, bombarderen van doelen) een opmerkelijke zwakte hebben. Zij lijken er niet toe ,te zullen leiden het schip en de 83 bemanningsleden terug te krijgen. De veiligheidsraad kwam gisteren niet, zoals het plan was geweest, bijeen omdat er eigenlijk niets te bepraten viel. Achter de schermen werd druk gedokterd aan het organiseren van een bemiddelingspoging, waarbij iedereen leek te beseffen dat die buiten het kader van de Verenigde Naties zou moeten vallen omdat Noord-Korea geen lid is van de volkerenorganisatie en niets van het glazen paleis in New-York wil weten. Hoewel er wel gepraat wordt over de mogelijkheid Oe Thant in te schakelen, heeft,men om deze reden de secretaris-generaal dan ook nog niet benaderd voor een bemiddelingsrol.

Barones rijdt als dolle door Den Haag

De 42-jarige mevrouw R. V. barones E. van S., een Nederlandse die in Parijs woont, heeft maandag in Den Haag een aspirant agente van de Haagse politie aangereden. Daarna trachtte zij een Wassenaarse politieman te overrijden. Zij reed zelfs nog door, toen in Den Haag met een zesde pistoolschot de linker voorband van haar auto kapot was geschoten. Tenslotte kon zij toch worden ingerekend. 's Morgens om half twaalf reed de vrouw op de Koningskade in Den Haag een aspirant-politie-agente aan, die er op de fiets reed. De agente moest met verwondingen aan een van haar benen naar een ziekenhuis worden gebracht. Enige uren later bleek de .vrouw met haar wagen, waarvan het kenteken was doorgegeven, in het centrum van Wassenaar rond te racen, zonder zich aan verkeersregels te storen. De Wassenaarse politie zette de achtervolging in. Op de Van Zuilen van Nijeveltstraat stopte de automobiliste voor een cafetaria. Toen ze de politie zag, gaf ze weer vol gas. Daarbij werd een personenauto aangereden. In de Haagse woonwijk Marlot werd de auto van de vrouw klem gereden. De politie vond de deuren en ramen op slot. Een van de agenten ging voor de auto staan. Hij moest zijn leven redden door snel opzij te springen, toen de vrouw op hem inreed en daarna verdween in de richting van het centrum van Den Haag. Het was Inmiddels half vijf geworden en het spitsuur brak aan. Met snelheden van negentig en meer kilometer per uur wist de vrouw zich steeds aan haar achtervolgers te onttrekken, waarbij zij stoplichten negeerde, op linkerweghelft en en ook wel op fietspaden reed.
  • maandag 29 januari 1968


  • woensdag 31 januari 1968