zaterdag 3 / zondag 4 februari 1968

BLOEDBAD HOE


Vietcong-guerrilla's en Noordvietnamese militairen hebben in Hoe een bloedbad aangericht. Honderden Zuidvietnamese soldaten en Amerikanen sneuvelden in het oude centrum van de voormalige Zuidvietnamese hoofdstad. De Amerikanen en Zuidvietnamezen vechten met de rug tegen de muur tegen 2.600 strijders van het Nationale Bevrijdingsfront en 3000 man zwaar bewapende verse Noordvietnamese militairen, die de Vietcong gisteren te hulp kwamen.
Terwijl Amerikaanse vliegtuigen de stad onafgebroken bombarderen en beschieten, waarbij vriend en vijand, maar vooral vele burgers worden gedood, vechten Amerikanen en Zuidvietnamezen een wanhopige strijd.
Ben Amerikaanse militaire woordvoerder gaf het volgende beeld van de situatie: 'De hemel is bloedrood; er wordt onafgebroken geschoten.' Hoewel generaal Westmoreland. Amerikaans opperbevelhebber, president Johnson en president Van Thieu van Zuid-Vietnam gisteren om beurten verklaarden dat het offensief van de Vietcong is mislukt woedt de strijd in vrijwel alle delen van het land voort In Saigon leverden Amerikanen en Zuidvietnamezen felle gevechten in de Chinezen-wijk Cholon. In de andere delen van de hoofdstad is het rustiger. Daar wordt nog sporadisch geschoten. Anderhalve km ten noorden van Saigon is door de Vietcong een Amerikaans vliegtuig neergeschoten.
In de Mekong-delta laaiden de gevechten weer op in brandend Can Tho en in My Tho. De marinebasis Vinh Long werd door Noordvietnamese eenheden en guerrilla's veroverd. In Dalat houdt de VieTcong stand. Noordvietnamezen hebben voorts nog steeds grote delen van Kontum bezet.
Tijdens een aanval van de Vietcong op een dorp in de centrale hooglanden verloren vijf Amerikaanse missionarissen het leven. De Vietcong liep de stad Ban Me Thoeot volkomen onder de voet.
Uit verschillende delen van Zuid- Vietnam komen meldingen van desertie. Zo zou de stad Tay Ninh, bi] de grens met Cambodja, zonder slag of stoot zijn gevallen. De Zuidvietnamese eenheden in de stad zouden bij nadering van de guerrilla's zijn overgelopen. Ook de bevolking, vooral de studenten, in verscheidene Zuidvietnamese steden, schaart zich voor een groot deel achter de Vietcong als deze een aanval onderneemt. Dit Is vooral gebleken in Hoe. In die stad met 140.000 inwoners begon gisterochtend de strijd pas goed.
Verse Noordvietnamese troepen kwamen de guerrilla's die de oude binnenstad bezet hadden een handje helpen. Een grote Zuidvietnamese legermacht werd verdreven; Amerikaanse bolwerken werden omsingeld en voortdurend beschoten.
Gisteravond kwamen de Zuidvletnamese troepen de Amerikanen en overgebleven Zuidvietnamese militairen evenwel op hun beurt helpen Zij forceerden een doorbraak en staan nu in het centrum met de rug tegen de muur, gewikkeld in een wanhopig gevecht met de tegenstanders.


  • vrijdag 2 februari 1968