maandag 5 februari 1968

Aanval op Khe Sanh begonnen


Noordvietnamese strijdkrachten hebben vanmorgen vroeg het vuur geopend op Khe Sanh, de Amerikaanse mariniersbasis in het noorden van Zuid-Vietnam. De Amerikanen hebben tot dusver de aanvalsgolven weten af te slaan.
Algemeen veronderstelt men dat dit het begin is van de grote slag rond het belangrijke Amerikaanse steunpunt. In de omgeving van Khe Sanh hebben zich minstens 20.000 Noordvietnamezen en Vietcongs samengetrokken, 3500 Amerikaanse en Zuidvietnamese troepen zijn onderweg om de SOOO in Khe Sanh aanwezige militairen te steunen. Het offensief van de Vietcong in de overige delen van het land duurt onverminderd voort. In Saigon barstten vanmorgen weer gevechten los in de Chinese wük Cholon. Zeker 700 Vietcongs hebben zich daar genesteld. Bij Danang en Hoeé wordt zwaar gevochten.
Een groep Amerikaanse militairen zoekt in Hoeé dekking achter een tank tijdens hevige vuurgevechten. Samen met Zuidvietnamese militairen stonden de Amerikanen tegenover duizenden Vietcongstrijders, die gedeelten van de oude stad bezet hielden.
Uit Washington komt het bericht dat het offensief van de Vietcong beschouwd wordt als een negatief antwoord op de Amerikaanse diplomatieke pogingen om tot een vredesgesprek te komen. De aftredende minister McNamara heeft gezegd dat versterkingen klaar staan om naar Vietnam gestuurd te worden. Dean Rusk zei gisteravond: „De VS hebben de afgelopen weken zelfbeheersing aan de dag gelegd bij de bombardementen in de omgeving van Hanoi en Haiphong om de mogelijkheid van onderhandelingen te onderzoeken. Desondanks hebben Noordvietnamezen en de Vietcong nieuwe aanvallen ondernomen. „Ik denk," aldus Rusk, „dat we moeten aannemen dat dit een antwoord is. Men schijnt geen belangstelling te hebben voor vredesbesprekingen."
Uit tal van inlichtingen leiden de Amerikanen af dat de Vietcong de stad Hoeé willen behouden. Amerikanen en Zuidvietnamezen bestoken de oude keizerlijke hoofdstad met alle mogelijke wapens. De stad wordt verwoest, zo heeft een verslaggever van Associated Press in Hoeé laten weten.
Want hoewel Amerikanen en Zuidvietnamezen verklaren dat ze het grootste deel van Hoeé weer onder controle hebben, waait van de citadel nog steeds de vlag van het Nationale Bevrijdingsfront.
In de nacht van zaterdag op zondag hebben Vietcong en Noordvietnamezen een massale aanval ondernomen op Danang, de tweede stad van Zuid-Vietnam, waar de belangrijkste Amerikaanse basis is gevestigd. Het hele weekeinde is er verbeten gevochten. Van Danang uit worden ook de bij Khe Sanh ingesloten Amerikanen en Zuidvietnamezen bevoorraad.
Het hoofd van de Amerikaanse Inlichtingendienst in Saigon heeft gezegd dat de Vietcong nog niet de helft van zijn beschikbare mankracht heeft ingezet. Bovendien schijnen geregelde Noordvietnamese troepen de guerrillastrijders in de steden te hulp te komen.

Thomassen rijdt 1500 m in 2.02.5


De Noor Magne Thomassen heeft vandaag in Davos tijdens internationale schaakwedstrijden het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. Hij noteerde 2.02.5.
Het oude record stond op naam van Kees Verkerk met 2.03.9. Verkerk kwam op 26 februari van het vorig jaar in Inzell tot die prestatie.
Verkerk bleef met 2.02.6 slechts 0,1 sec. achter. De Noor Björn Tveter had 2.03.5 nodig, waarmee hü ook onder het oude wereldrecord kwam, evenals Günter Traub, die vierde werd in 2.03.8.
Ook wereldkampioene schaatsenrijden Stien Kaiser heeft in Davos opnieuw een schitterende prestatie geleverd. Zij verbeterde haar eigen wereldrecord op de 3000 meter met meer dan twee seconden tot 4.54.6. Ans Schut won de 1500 meter.

Kwakkelwinter


De sneeuw, die vanmorgen in Nederland viel — om elf uur was het alleen in Zuid-Limburg droog en meldde Zeeland regen — is niet de aankondiging van een ouderwets winteroffensief met schaatsijs. Het is wel het begin van een nieuwe, van eerdere winterweken wel bekende periode met onvervalst kwakkelweer. Om elf uur vanmorgen varieerde de temperatuur van -1 graad Celsius op Schiphol tot +2 graden in Maastricht. Dit koude weer wordt gebracht door een diepe stormdepressie bij IJsland, die zich naar lerland richt en daarbij polaire lucht meesleept.
Door het naderbij komen van de depressiekern zal het ook morgen en overmorgen onbestendig blijven, met aanhoudende kans op buien met een winters karakter. Bij deze toestand zal het niet tot vorst van betekenis komen. Pas wanneer later in de week drogere polaire lucht erin slaagt tot Nederland door te dringen en het tot opklaringen komt, zal het 's nachts en 's morgens wat meer gaan vriezen. Vorst van betekenis wordt op dit ogenblik vrijwel alleen gemeld uit Noord-Scandinavië waar de thermometers zelfs midden op de dag waarden tussen -10 en -20 graden aanwijzen.

Vietcong verloor 15.000 soldaten

Volgens Amerikaanse gegevens heeft de Vietcong bij het offensief bijna 15.000 man verloren. Aan Amerikaanse zijde zouden 367 en aan Zuidvietnamese zijde 738 man zijn gesneuveld. Onder de burgerbevolking in Saigon zouden 500 doden zijn gevallen. In heel Zuid-Vietnam zouden minstens 175.000 mensen zijn gevlucht voor het'Vietcong-offensief. Alleen al in Saigon zouden 20.000 mensen dakloos zijn geraakt.
Generaal Davidson van de Inlichtingendienst in Saigon zei dat de Vietcong tot nu toe 60.000 man heeft ingezet, maar dat hij beschikt over minstens zo grote, reserve. Buiten de Zuidvietnamese hoofdstad zouden de communisten zich met Noordvietnamezen hergroeperen voor een nieuwe aanval op de stad.

Dr King: Weer mars naar Washington


Ds. Martin Luther King heeft in Atalanta, Georgia verklaard, dat er in april een nieuwe 'Mars naar Washington' zal worden georganiseerd. Er zal in de hoofdstad 'Een kermis van de ellende' worden opgericht, waar getoond zal worden onder welke ellendige omstandigheden miljoenen mensen leven. Reactie van president Johnson: 'De Amerikanen kunnen hun tijd beter besteden dan aan het hinderen van de autoriteiten'.

EREDIVISIE


Go Ahead—Telstar 3—l
ADO—DOS 5—l
Fortuna '54—Feijenoord 0—l
NAC—Volendam 0—2
Ajax—DWS 3—2
NEC—Sittardia 2—2
Sparta—MVV 2—0
Xerxes/DHC—FC Twente 2—0
PSV—GVAV 0—0

  • zaterdag 3 februari 1968

  • dinsdag 6 februari 1968