maandag 12 februari 1968

Bombardementen op N.-Vietnam hervat


De Amerikaanse luchtmacht heeft de bombardementen van Noordvietnamese militaire doelen nabij Hanoi en Haiphong hervat.
Dit betekent dat Amerika geen kans ziet om met Hanoi lot onderhandelingen te komen. Minister van Buitenlandse zaken, Dean Rusk, zei gisteren dat het „onderzoek naar de ware bedoelingen van 't vredesaanbod van Hanoi negatief is uitgevallen". De bombardementen waren sedert 1 januari vrijwel geheel gestaakt.
Zuid-Vietnam houdt de adem in voor het verwachte offensief van Noord-Vietnam en de Vietcong. Met uitzondering van Hoeé, waar nog steeds zwaar gevochten werd, waren in de rest van het land de gevechtshandelingen teruggebracht tot normale omvang.
Rusk heeft gezegd dat het komende offensief van de Vietcong en de Noord-Vietiamezen „het hoogtepunt van de oorlog zal zijn. De Verenigde Staten en hun geallieerden zullen deze groef met vliegend vaandel doorstaan." aldus Rusk.
De Amerikaanse regering heeft herhaald dat het gebruik van tactische kernwapens bij een dreigend succes van het Noordvietnamese offensief bij Khe Sanh in hel geheel niet overwogen wordt.
De Washington Post meldde zondag echter dat de opperbevelhebber van de Amerikaanase strijdkrachten, generaal Wheeler, voor de Defensiecommissie uit het Congres heeft gepleit om in laatste instantie kernwapens te gebruiken. Het Ministerie van Defensie heeft toegegeven dat er vier atoomgeleerden naar Zuid-Vietnam zijn gezonden.
Amerikaanse vliegtuigen hebben zaterdag en zondag vliegvelden bij Hanoi en Haiphong gebombardeerd. Men had hier eerder gevechtsbommenwerpers van Russische makelij waargenomen. Deze toestellen zouden gevlogen worden door Noord- Koreanen. De Vietcong heeft in de nacht van zaterdag op zondag het vliegveld Bien Hoa, vlakbij Saigon, beschoten. De stad Bac Lieu in de Mekongdelta is zaterdag enige uren bezet geweest door de Vietcong. In het centrum van Saigon is zaterdag een hevig gevecht geweest toen Zuidvietnamese para's een Vietcong-eenheid onderschepten die de guerrillastrijders in de wijk Cholon kwam versterken. Vluchtelingen blijven Saigon binnenstromen. Volgens Amerikaanse cijfers zijn een half miljoen Zuidvietnamese burgers dakloos geworden sinds dertien dagen geleden het Vietcong-offensief begon.
Het beeld van de verliezen dat de Amerikanen geven:
Vietcong: 30,795 doden, 5728 gevangenen.
Amerikanen: 973 doden, 4874 gewonden;
Zuidvietnamezen: 2119 doden, 7718 gewonden.
Geallieerden: 57 doden, 239 gewonden.
Noord-Vietnam zegt dat 40.000 «iuidvietnamese regeringstroepen 'buiten gevecht' zijn gesteld, dat er een massale desertie naar de Vietcong is en dat het platteland nu geheel in handen van het Nationale Bevrijdingsfront is.


Commissie rapporteert: Negeroproer in Newark schuld van blanken


Een door gouverneur Richard Hughes van New Jersey ingestelde commissie van onderzoek naar de gebeurtenissen in Newark tijdens de „lange hete zomer" van 1967 heeft de staat, de plaatselijke politie en de nationale garde zaterdag beschuldigd van „buitensporig en ongerechtvaardigd gebruik van geweld tegen negers."
De commissie van tien personen — onder wie drie negers — zegt in een rapport, dat de blanke meerderheid de grootste verantwoordelijkheid draagt voor de relletjes, waarbij 26 mensen omkwamen en meer dan 1000 werden gewond.
Het rapport waarschuwt, dat geen macht — hoe groot ook — steden kan vrijwaren tegen soortgelijke ongeregeldheden en dat ook geen enkel bedrag aan geld de problemen kan oplossen, maar dat in de eerste plaats de geesteshouding moet veranderen.
Lang genegeerde sociale misstanden lagen ten grondslag aan het oproer en de commissie beveelt een onderzoek door een „grande jury" aan naar beweerde corruptie bij het gemeentebestuur van Newark.
Het rapport beveelt voorts de instelling van een commissie aan, die eventuele reorganisatie bij de politie moet onderzoeken, evenals overname door de staat van de openbare schotel in Newark, versterking van vele gemeentelijke, diensten en een onderzoek naar programma's op sociaal gebied, de werkgelegenheid en de bestrijding van de armoede. Veronderstellingen volgens welke achter het oproer een samenzwering zat worden verworpen.

Tankslag in dal Jordaan


Israël en Jordanië beschuldigen elkaar over en weer het schieten begonnen te zijn. Beide partijen melden verliezen van de tegenstander.
De gevechten begonnen 's morgens even ten zuiden van het Meer van Galilea en verplaatsten zich in de loop van de dag naar de buurt van Jericho. Daar hielden ze even plotseling op als ze begonnen waren.
Volgens een woordvoerder van het Jordaanse leger werden tijdens de schietpartij vijf Israëlische militairen gedood en een Jordaniër licht gewond.
De Jordaniërs hebben volgens de woordvoerder van het leger ook vijf Israëlische tanks vernietigd. Verder zouden twee halfrupsvoertuigen en zeven observatieposten zijn vernietigd. De Israëliërs zelf zeggen dat slechts • twee soldaten licht gewond zijn.

Popgroep aan top zonder noot te spelen

Een Britse popgroep, „The Love Affairs" die met de plaat „Everlasting Love" de top van de hitparade bereikte, blijkt zelf geen instrument te hebben aangeraakt.
De groep gaf in het weekeinde voor de televisie toe dat slechts een van hen, de zanger Stephen Ellis, een bijdrage voor de plaat had geleverd maar dat het instrumentale gedeelte was verzorgd door studiomusici die nog geen tien pond per uitvoering verdienen.
De bond van Britse musici heeft nu maatregelen geëist om een dergelijk „bedroeg" te voorkomen.

Kijk hier het nummer


  • vrijdag 9 februari 1968