Faalangst

__________________________________________________________________________________________________________

Sommige mensen vinden het moeilijk om onder druk te presteren. Als er bijvoorbeeld een examinator naast je zit, kan dat leiden tot problemen bij de leerling die bang is om dan niet goed te kunnen presteren.

Faalangst bestaat in twee vormen: positieve faalangst en negatieve faalangst.

Bij positieve faalangst is er op zich niet veel aan de hand. Mensen die er last van hebben zijn bang om af te gaan en presteren daarom juist beter. Bij de voorbereiding misschien lastig, maar in de uitvoering prima.

Een ander geval is negatieve faalangst. De leerling ziet de examinator naast zich zitten en klapt dicht, alles gaat fout! Een lastig probleem als je ermee te maken hebt. Het CBR heeft voor deze groep mensen een speciaal faalangstexamen in de aanbieding.

Het faalangstexamen is bedoeld voor leerlingen met ongezonde en extreme angst voor het praktijkexamen. De examinator begeleidt je tijdens dit examen en is hier ook voor gecertificeerd. Het examen duurt langer dan de reguliere praktijkexamens, namelijk 80 minuten. Het begint met een rustig gesprek waarin je op je gemak wordt gesteld en je faalangstsituatie besproken wordt. De examinator houdt daar tijdens het rijden ook rekening mee.

Tijdens het rijden kan het voorkomen dat je gestrest raakt of een angstaanval krijgt. Op dit punt kun je een time-out aanvragen. Als je weer jezelf bent, kun je de route vervolgen en laten zien dat je veilig, zelfstandig, verkeersinzichtelijk, sociaal en milieubewust kunt autorijden met als gevolg dat je voor het examen zult slagen.

Omdat het faalangstexamen langer duurt, zijn de kosten hoger dan die van het reguliere praktijkexamen, maar dankzij dit examen is de kans groter dat je in één keer slaagt.

 

Ben je geïnteresseerd in een rijopleiding bij mij, dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via de contactpagina.