Commerciele zeezenders zijn er in europa sinds 1958. Blijkbaar was het een interessant medium, want mensen begonnen vanaf de eerste dag van Radio Mercur al de programma's die vanuit zee kwamen op te nemen.
Daar plukken we nu nog steeds de vruchten van, want ze zijn nog steeds te vinden in vele verzamelingen. Tienduizenden opnamen zijn er. Deze werden ook vaak onderling geruild. In het tijdperk van tapes en cassettes duurde het kopieeren van een opname net zo lang als de speelduur. Een tijdrovende klus dus. Eind jaren negentig van de vorige eeuw kwamen computers op met de populaire mp3'tjes. Hele verzamelingen werden gedigitaliseerd en het uitwisselen van opnamen werd een stuk gemakkelijker door het internet. Er verschenen zelfs hele sites, zoals destijds de downloadclub. Iedereen kon wat aanbieden en binnenhalen. Blijkbaar stak het exact dateren van de opnamen niet iedereen even nauw. Er werden vaak uurtjes aangeboden met een verkeerde datum, verkeerde tijd of verkeerde dj-naam. Je haalde dan een voor jou nieuwe opname binnen en bij het afluisteren kwamen sommige uitspraken je bekend voor: eerder gehoord. Dan was de vraag: wat klopt er hier niet. Hoe vaker het voorkwam hoe meer je er aan ging ergeren. Tot ik het spuugzat was en alle uurtjes die ik luisterde ging uitschrijven en grondig controleren. Uren die 100% klopten kregen de code 'dc'(datum correct) en stilaan schreef ik er ook de nummers van vandaag, leuke uitspraken, wie de techniek deed, van wie de opname afkomstig is enzovoorts bij. Kwam een opname me vaag bekend voor was het heel makkelijk de eerste twee platen in het bestand checken en je kon zien of hij al in de collectie zat. Ik begon daarmee in april 2011. Inmiddels zijn er meer dan 10.000 opnamen ge-indexeerd. En er komen nog dagelijks nieuwe bij, want deze 10.000 zijn nog maar een klein deel van de collectie. Deze site zal dan ook maandelijks worden geupdate. Om serverruimte te besparen worden hier alleen de basic- gegevens van de index geplaatst: gedraaide platen, promo's en commercials. Als een datum zeker niet klopt is dat bij de betreffende opname aangegeven.
Deze site is alleen bedoeld om andere mensen te helpen dateren van hun opnamen of om een leuk overzicht te geven van wat er in die ruim zestig jaar allemaal is uitgezonden. Het is uitdrukkelijk geen mooie catalogus waaruit je naar hartelust opnamen kan aanvragen; daar heb ik het te druk voor.
De indexen zijn zorgvuldig samengesteld, maar uiteraard zijn foutjes niet uit te sluiten. Ik kende niet 100% van alle platen (zeker niet de deense uit de jaren '50), dus komen er soms ????? voor in de indexen. Mocht je een van die vraagtekens herkennen of andere fouten vinden dan hoor ik dat graag. Het heeft geen zin te melden dat er bij voorbeeld een keer Steelers Wheel staat en in een andere file Stealers Wheel.


De volgende stations zitten wat mijn collecte betreft, al volledig in het systeem:
Radio Veronica 1960, 1961, 1963, 1974
Radio Atlanta 1964
Radio City 1964
Radio Invicta 1964,1965
Radio London 1964
Radio Sutch 1964
RNI 1970
Radio Free America 1973
Radio Delmare 1978, 1979


counter free